eTrezirea și Palatul Copiilor Constanța

Povestea pe care eTrezirea a început a o scrie la Palatul Copiilor este poate una dintre cele mai mari provocări căreia am răspuns până acum: o acțiune amplă, ce a angrenat forțe impresionante, la care s-a muncit mult și a căror rezultate ne-au oferit satisfacții imense.

Capitolul 1. Începuturi

Horia Constantinescu, inițiatorul eTrezirea, a descoperit Palatul Copiilor întâmplător. Impresionat de dimensiunile parcului și șocat de starea în care se regăsea acesta dar și serele de aici, transmite mai departe echipei eTrezirea gândurile sale: putem interveni cu voluntari, putem curăța, putem reconstrui, putem reda Constanței una dintre puținele grădini pe care le mai are acest oraș. Puși în fața unei astfel de provocări, n-am stat prea mult pe gânduri și am spus DA, putem scrie o poveste frumoasă aici.

 

Capitolul 2. Planuri și aprobări

În urma unui lung șir de adrese și aprobări, pe 5 mai 2020, eTREZIREA încheie acordul de colaborare cu Palatul Copiilor Constanța. În baza acestuia, ne angajam să trezim practic la viață cel mai mare și mai frumos parc sportiv din Constanța. Ne propuneam atunci să restaurăm una dintre puținele grădini ale orașului de la malul mării, să o curățăm, să plantăm acolo unde este nevoie. Serele au fost, de asemenea, un obiectiv pe care ni l-am asumat. Știam că nu va fi o misiunea ușoară însă, la fel de bine știam că noi, eTREZIREA, cu fonduri proprii și voluntari, cu mobilizare din partea constănțenilor, putem realiza acest lucru.

 

Capitolul 3. Start Campionatului de Restaurare

Așa se face că, puține zile mai târziu am declarat deschis campionatul de restaurare și refacere a Parcului Palatului Copiilor. În fiecare weekend, începând cu 23 mai, urma să fim prezenți în parcul instituției și să muncim. Lucru care de altfel s-a și întâmplat. Contextul pandemic ne-a impus măsuri speciale.  Toate acțiunile se desfășurau cu ajutorul voluntarilor, după un plan bine stabilit în care erau respectate regulile distanțării sociale. La intrarea în complex toți participanții erau testați cu termometru,  în punctul de triaj.  Toate activitățile s-au derulat în condiții optime de siguranță, cu aparatură profesională și costume de protecție.

Au fost cinci luni în care s-a muncit, weekend de weekend, s-a depus efort fizic, însă cu fiecare metru curățat, creștea și satisfacția. Copii, bunici, tineri, voluntari cu toții au creat prin implicarea lor o poveste minunată.

 

Capitolul 4. Momentul bilanțului

Pe 19 septembrie, am marcat finalizarea primei etape a lucrărilor de la Palatul Copiilor. Ce am făcut concret?  În ceea ce privește serele, a fost refăcută structura, au fost montate geamuri noi iar sistemul de alimentare cu apă a fost repus în funcțiune. Concomitent, s-a lucrat la renovarea a patru din zece căsuțe, amplasate în vecinătatea serelor. Pista de karting a fost, de asemenea, curățată iar zona de fațadă dinspre centrul comercial Lidl a fost igienizată.

Au fost colectate peste 300 de tone de deșeuri! Am angrenat în acțiune peste 200 de voluntari, cărora le mulțumim! Serele au primit din nou lumina soarelui! Pe pista de karting au circulat din nou, într-o demonstrație impresionantă, zeci de karturi electrice!

Va urma…  O nouă etapă de lucrări, rămâneți cu ochii pe noi!